Ny tolkning av regelverk fra Mattilsynet

svalbard dyresykehus dyrlege i longyearbyen

Da Svalbard juridisk sett ikke anses som en del av Kongeriket Norge når det kommer til reise med dyr, er det spesielle regler som gjelder for inn- og utreise til og fra Svalbard. Dette betyr at hunder som skal vaksineres eller revaksineres, ikke kan få dokumentert dette i pass. Dette gjelder også for dokumentering av godkjent rabies-antistofftiter (blodprøvesvar).

Når hunden først har fått oppholdstillatelse på Svalbard, så er det et krav at eier å opprettholder vaksinasjonsregimet slik det er ført tillatelsen. Dette betyr at hunden fortsatt må få valpevaksine og rabiesvaksine så lenge den oppholder seg på Svalbard. Dette kan medføre til noen logistiske utfordringer for eiere som ikke har mulighet til å vaksinere hunden på fastlandet.

Først og fremst, anbefales det at alle vaksiner utføres av veterinær på fastlandet for å unngå ytterligere papirarbeid. Hvis ikke dette lar seg gjøre, vil det være mulig å føre inn vaksiner i et eget helsesertifikat som fungerer som et midlertidig dokument i forbindelse med reise. Helsesertifikatet vil da inneholde relevante vaksiner, godkjent rabies-antistofftiter, ormekur og helsesjekk. Helsesertifikatet dokumenteres av oss og godkjennes av Mattilsynet.

Rabiesvaksine journalføres hos oss lokalt slik at et helsesertifikat ikke er nødvendig før selve reisen. Eks.: Hvis rabiesvaksinen går ut 01.09.21 og hunden revaksineres på Svalbard 31.08.21, så er dette en gyldig vaksine, selv om man reiser på et senere tidspunkt innenfor vaksinens gyldighet (opptil 3 år). Dette gjelder også for valpevaksinen.

Skal man reise til fastlandet og det fortsatt er igjen noen måneder av vaksinens gyldighet, anbefales det å revaksinere hunden mens man er på fastlandet, gitt at man ikke skal tilbake til fastlandet innen den gamle vaksinen går ut. Dette sparer eier, veterinær, Mattilsynet og Tollvesenet for ekstra arbeid og kostnader.

Svalbard Dyresykehus AS

Del saken videre:

Flere relevante saker:

Tannkampanje september 2023
Behandlinger

Tannkampanje

Fra og med mandag 18. september og ut måneden kjører vi på med en tannkampanje for alle byens hunder.

Behandlinger

Få hver 5.kloklipp gratis

Å klippe klørne er en del av kjæledyrets pleierutiner og på dyeklinikken vår er du velkommen for å klippe klørne med fast rabatt. Vi klipper

Reise med hund til og fra Svalbard
Fakta

Reise med dyr til og fra Svalbard

Det er mange som har spørsmål rundt å reise med dyr til og fra Svalbard. Vårt viktigste tips for du som skal reise med hund