Reise med dyr til og fra Svalbard

Reise med hund til og fra Svalbard

Det er mange som har spørsmål rundt å reise med dyr til og fra Svalbard. Vårt viktigste tips for du som skal reise med hund er å være ute i god tid med planleggingen og holde deg oppdatert på reisereglene på Mattilsynets nettsider.

Kan hunden reise i kabinen?
I utgangspunktet tillater de fleste flyselskapene deg å fly med hunden i kabinen hvis samlet vekt på hund og bag er maksimalt 8 kilo totalt. Hvilke krav som stilles varierer, så sjekk med flyselskapet. Det er heller ikke alle som tillater hund i kabin til og fra Svalbard. Uansett om hunden reiser i kabin eller lasterom må hunden registreres ved booking av flybilletter og dette medfører normalt en ekstra kostnad.

Godkjent hundebur for reise
Hovedregelen er at hunden skal kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling. Buret må være rent og helt, uten skader og inneholde et absorberende underlag. Stålbur er ikke tillatt – buret må være godkjent for fly og transport av dyr. Svalbard Dyresykehus har bur som er godkjent for reise, kom innom klinikken vår i Longyearbyen.

Reise med hund fra Svalbard til Tromsø
Skal du mellomlande eller har Tromsø (TOS) som sluttdestinasjon, vil hunden deklareres for innreise til Norge ved flyplassen i Longyearbyen (LYR) fra og med 01.10.2021. Dette fører til at hund og eier unngår risiko for å bli oppholdt på flyplassen i Tromsø, i tilfelle forskinkelser eller andre årsaker. De samme reglene gjelder som før, men reisende skal nå forhåndsvarsle Mattilsynet i forkant av reisen for å informere om hvilket fly de reiser med. For hunder som reiser direkte til Oslo sjekker Tollvesenet hund og papirer på Gardermoen (OSL). Husk å møte opp minst en time før avreise til både TOS og OSL. Vi anbefaler å lese veiledningen på Mattilsynets nettsider.

Sjekkliste

Følg nøye med på restriksjoner – Kun èn hund per fly
Noen flyselskaper har innført restriksjoner på antall hunder som kan være med på hver flyvning. Nylig har Norwegian innført maksgrense på èn hund i lasterommet per tur. SAS har også innført midlertidig stopp i booking av hund på fly i visse perioder. Sjekk derfor opp med flyselskapet før du bestiller flybillett til deg selv.

Bør hunden ta beroligende før reisen?
Medisinering bør unngås så langt det er mulig da det alltid innebærer en viss risiko. Vi anbefaler å heller trene i forkant av reisen, men er du usikker kan du henvende deg til Svalbard Dyresykehus for veiledning av beroligende.

Vær ute i god tid med timebestilling hos veterinær
Vi ønsker å hjelpe alle som skal reise fra Svalbard til fastlandet så godt som mulig, men vi har mange firbeinte pasienter og noen prosesser er mer tidkrevende enn andre. Ta derfor kontakt tidlig for å booke time før du skal ut å reise.

Hva må jeg gjøre med hunden når jeg lander i Norge?
Når du lander i Oslo eller Tromsø må du gå gjennom tollen på rødt. Her blir du møtt av tollvesenet eller mattilsynet som sjekker at papirene til hunden er godkjent før du kan passere videre.

Reise med hund til Svalbard
Det er viktig å huske på at det også er innreiseregler til Svalbard. For at hunden din skal få oppholde seg på øygruppen, kreves det blant annet rabiesvaksine, godkjent blodprøvekontroll, parasittbehandling og innførselstillatelse utstedt av Mattilsynet. Les mer om kravene på Mattilsynets nettsider.

Vårt viktigste råd når du skal reise med hund er å holde deg oppdatert på reisereglene da disse stadig er under endring.

Svalbard Dyresykehus AS

Del saken videre:

Flere relevante saker:

Tannkampanje september 2023
Behandlinger

Tannkampanje

Fra og med mandag 18. september og ut måneden kjører vi på med en tannkampanje for alle byens hunder.

Behandlinger

Få hver 5.kloklipp gratis

Å klippe klørne er en del av kjæledyrets pleierutiner og på dyeklinikken vår er du velkommen for å klippe klørne med fast rabatt. Vi klipper

dyrelege i longyerabyen regler dyr til svalbard
Fakta

Hvilke dyr er lov på Svalbard?

Det er forbudt å innføre levende pattedyr og fugler til Svalbard, med unntak av burfugl, kanin og smågnagere fra Norge og Sverige og burfugl fra